OPERATION BOBBI BEAR

Operation Bobbi Bear grundades av Jackie Branfield 2001. Bakgrunden var hennes fleråriga arbete Tree Clinic där hon informerade om HIV/AIDS, mänskliga och demokratiska rättigheter vid Illovo Tree, som är en gammal mötesplats under ett gigantiskt träd strax utanför Amanzimtoti, Durban i Sydafrika. Under tiden med Tree Clinic blev det uppenbart hur många barn och ungdomar som smittats av HIV/AIDS genom sexuella övergrepp. Jackie startade Operation Bobbi Bear för att hjälpa barnen till ett bättre liv.

Då hon själv varit utsatt för sexuella övergrepp som barn visste hon mycket väl vilket stöd dessa barn och familjer behövde. Hundratals barn har fått hjälp och stöd av henne och Bobbi Bear att komma vidare i sina liv. De har fått stöd att bearbeta sina upplevelser och ny kraft att orka leva vidare. Inte bara överleva – utan leva! Flera av dem har sedan stannat kvar i organisationen för att fortsätta hennes arbete med att rädda och hjälpa de utsatta barnen.

Idag har organisationen ca 20 anställda, varav 7 arbetar som Child Safety Officers, CSO:s, och 2 som social workers. De finns varje vecka på 10 olika polisstationer och på 2 sjukhus strax utanför Durban i Sydafrika. Där har man inrättat Victim Friendly Facilities, särskilda rum, där barnen kan träffa en CSO och berätta om vad de varit utsatta för. Bobbi Bear arbetar i ett geografiskt område där det bor drygt 750 000 människor.

Många av övergreppen uppdagas i samband med att CSO:s är ute på skolorna och informerar om Bobbi Bears verksamhet, barns rättigheter och om HIV/AIDS. Bobbi Bears CSO:s finns med och stöttar barnet hela vägen från att de berättar vad de har varit med om, till polisanmälan och vittnesmål, till läkarundersökning på sjukhus, och därefter med traumabearbetning och förberedande av vittnesmål i domstol och rättegång. 

I Sydafrika bor ca 58 miljoner människor. Av dess lever 7,1 miljoner med HIV/AIDS. I KwaZuluNatal, regionen där Durban ligger, bär 19% av den vuxna befolkningen på HIV-smitta. Här bor flest HIV-smittade personer på hela vår planet. Detta innebär att de barn som utsätts för sexuella övergrepp också löper en mycket stor risk att smittas med HIV. Operation Bobbi Bears CSO:s informerar och utbildar regelbundet skolelever om hur smittan överförs och hur enormt viktigt det är att anmäla inom 72 timmar för att ha en chans att få en förebyggande behandling för att förhindra att viruset fäster i kroppen. 

Operation Bobbi Bear finansieras enbart av donationer och har inget statligt ekonomiskt stöd för sin verksamhet.

Detta gör att organisationen är i stort behov av kontinuerligt ekonomiskt stöd!

Idag arbetar Operation Bobbi Bear med:

+ Akut stöd till barn/familjer

+ Information i skolor om sin verksamhet

+ Utbildning inom hiv-prevention

+ Utbildning om sex och samlevnad

+ Familjerådgivning

+ Hantering av lokala donationer av kläder mm

Länk till Operation Bobbi Bears hemsida:

www.bobbibear.org.za 

Jackie Branfield, grundare av Operation Bobbi Bear

Jackie Branfield, grundare av Operation Bobbi Bear

Mildred S´bo Ngcobo gör ett school talk

Mildred S´bo Ngcobo gör ett school talk

Ladyfair Sibiya gör ett school talk

Ladyfair Sibiya gör ett school talk

Kontakta oss om du vill ha mer information, boka en föreläsning eller något annat!

E-post: annica@bobbibearsweden.se
Telefonnummer: 0706808664

SWISH 123 44 11 807
BG 
755-9925

Stiftelsens organisationsnummer: 802480-9546 

8 + 13 =

Copyright Bobbi Bear Sweden 2018-2019  |  Stolt skapare av denna hemsida är StyrkaMedia.se

sv_SESwedish